martes, 20 de marzo de 2018

ELS ALIMENTS I ELS NUTRIENTS

ELS ALIMENTS I ELS NUTRIENTS



    Aliment és tot allò que mengem i bevem per a viure. Els aliments contenen unes substàncies que s’anomenen nutrients, que són les que ens permeten créixer I desenvolupar les nostres funcions vitals (respirar, fer la digestió, etc.). Els aliments no estan composats per un sol nutrient, sinó per varis i a vegades molts. Els principals nutrients són:


1. PROTEÏNES: Els aliments que contenen proteïnes són el peix, la carn i els seus derivats (embotits, patés…), els ous, i la llet i els seus derivats (formatge, iogurts, quallada, natilles…). Deuen representar un 15% de l’energia diària d’una dieta equilibrada.



2. VITAMINES I MINERALS: Compleixen funcions vitals en el cos. Entre elles destaquem les vitamines A,B,C y D, i alguns minerals com el ferro, fluor, calci…




3. HIDRATS DE CARBONI: La seua funció principal es aportar energia al nostre cos. Tenen hidrats de carboni el sucre, els cereals, el pa, les fruites, les verdures, les llegums, els dolços i també les llepolies. Han d’aportar-nos aproximadament el 55% de l’energia diària que necessitem en la nostra dieta.



4. GREIXOS: La funció principal dels greixos és, com els hidrats de carboni, aportar energia al nostre cos. A més també serveixen per acumular-se davall de la pell i aïllar-nos del fred. Però, atenció!. El seu consum no controlat pot provocar obesitat i altres malalties. Els greixos han d’aportar aproximadament el 30% de l’energia diària. Segons els seu efecte sobre la salut, es poden classificar en: Saludables: oli d’oliva, olives, greix del peix, fruits secs en general i advocat. Menys saludables: mantega i altres greixos animals, oli de coco i de palma



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.