LES SUBSTÀNCIES NUTRITIVES DELS ALIMENTS
Quan fem exercici o estudiem, el nostre cos consumeix
molta energia. Fins i tot, quan estem quiets, consumim energia perquè funcionen
els nostres òrgans! El nostre organisme també necessita materials per a créixer
i reparar les parts danyades. Així, les substàncies nutritives contingudes
als aliments són la font de matèria i energia per al nostre cos. Les principals
substàncies nutritives que contenen els aliments són: els glúcids, els lípids,
les proteïnes, les vitamines i els minerals.
Els glúcids
o hidrats de carboni són el combustible ideal per als organismes en
els processos d’obtenció d’energia, ja que aquesta energia dura perquè
s’allibera a poc a poc. Quasi tots els glúcids són d’origen vegetal i són el
principal component de l’alimentació de l’ésser humà i de molts animals. Aquest
nutrient ens proporciona en energia, encara que en menor mesura que els greixos
o lípids. Es gasta quan corres, quan jugues, quan penses..., és a dir, quan
t’esforces a fer les coses. En tots els aliments hi podem trobar més d’un
nutrient. Per tant, alguns aliments on predominen els glúcids són els fruits
secs, els dolços, el pa, les patates, les llegums, l’arròs o la pasta. Els
glúcids més importants són els sucres, el midó i
la cel·lulosa.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiE3V_N3x0FsLh8hLVBArdRG61g_blWlQejgpo_UnzvXOD1QGneroOuMcsCsXIeeaqTW1q7mJjkNNHeYJ5rFeWklEbnfY8jyo56wdphJV0pxAzTW6ZcnN7o9Al0F5ygQ5KPUu3JI7JzsBrP/s1600/glucids.jpg
Els lípids o greixos són els nutrients que
emmagatzemen més energia. Constitueixen una de les formes més riques en energia
de l’alimentació, ja que proporcionen el doble d’energia que els glúcids. A
més, ens protegeixen els òrgans del fred i dels colps. Els greixos que no es cremen
amb l’activitat física, s’acumulen en el teixit gras. Són abundants als
aliments d’origen animal, a moltes llavors (gira-sol, cacauets, anous etc.), a
l’oli, a la mantega i, també, a la margarina.
http://www.buzzpost.net/es/es/wp-content/uploads/2017/04/proteinas.gif
Les vitamines i els minerals
o sals minerals són necessaris per a assimilar els altres aliments. A
més, intervenen en nombrosos processos necessaris per al nostre cos, com per
exemple el funcionament del sistema nerviós. Les vitamines són
aquelles substàncies que el cos necessita per a poder funcionar
correctament. Les fruites, les verdures i
les hortalisses fresques contenen minerals i vitamines.
Alguns dels minerals més
importants que necessita el nostre cos són: el calci i
el ferro. El calciferro és molt important per a
formar l’esquelet i les dents. Té la seua feina principal en la contracció dels
músculs i el batec del cor. El és necessari perquè la sang porte l’oxigen a
totes es cèl·lules, és a dir, ajuda a no tenir anèmia. És el mineral que fa el
color vermell de la sang sana.
Les vitamines A, B i C són
imprescindibles perquè funcione el nostre cos. Lavitamina A va molt
bé per a la vista, la pell, el creixement i la reproducció. Les vitamines
B són necessàries per al creixement i la pell. Aquestes vitamines fan
que els hidrats de carboni i les proteïnes s’aprofiten al màxim. La vitamina
C la fem servir per formar les nostres defenses internes. És important
també per a la pell, els ossos i les dentes.
https://www.hsnstore.com/blog/wp-content/uploads/2013/07/tabla-resumen-vitaminas.jpg
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.