miércoles, 25 de abril de 2018

LES SUBSTÀNCIES NUTRITIVES DELS ALIMENTS


LES SUBSTÀNCIES NUTRITIVES DELS ALIMENTS 


    Quan fem exercici o estudiem, el nostre cos consumeix molta energia. Fins i tot, quan estem quiets, consumim energia perquè funcionen els nostres òrgans! El nostre organisme també necessita materials per a créixer i reparar les parts danyades. Així, les substàncies nutritives contingudes als aliments són la font de matèria i energia per al nostre cos. Les principals substàncies nutritives que contenen els aliments són: els glúcids, els lípids, les proteïnes, les vitamines i els minerals.
https://i.pinimg.com/originals/8f/f3/ec/8ff3ec45004276822f50117a83ba7067.jpg



Els glúcids o hidrats de carboni són el combustible ideal per als organismes en els processos d’obtenció d’energia, ja que aquesta energia dura perquè s’allibera a poc a poc. Quasi tots els glúcids són d’origen vegetal i són el principal component de l’alimentació de l’ésser humà i de molts animals. Aquest nutrient ens proporciona en energia, encara que en menor mesura que els greixos o lípids. Es gasta quan corres, quan jugues, quan penses..., és a dir, quan t’esforces a fer les coses. En tots els aliments hi podem trobar més d’un nutrient. Per tant, alguns aliments on predominen els glúcids són els fruits secs, els dolços, el pa, les patates, les llegums, l’arròs o la pasta. Els glúcids més importants són els sucres, el midó i la cel·lulosa.




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiE3V_N3x0FsLh8hLVBArdRG61g_blWlQejgpo_UnzvXOD1QGneroOuMcsCsXIeeaqTW1q7mJjkNNHeYJ5rFeWklEbnfY8jyo56wdphJV0pxAzTW6ZcnN7o9Al0F5ygQ5KPUu3JI7JzsBrP/s1600/glucids.jpg


   Els lípids o greixos són els nutrients que emmagatzemen més energia. Constitueixen una de les formes més riques en energia de l’alimentació, ja que proporcionen el doble d’energia que els glúcids. A més, ens protegeixen els òrgans del fred i dels colps. Els greixos que no es cremen amb l’activitat física, s’acumulen en el teixit gras. Són abundants als aliments d’origen animal, a moltes llavors (gira-sol, cacauets, anous etc.), a l’oli, a la mantega i, també, a la margarina. 

    Les proteïnes són les peces que necessitem per créixer i reparar-nos. Serveixen per formar els nostres músculs, la pell, els cabells i les defenses internes i moltes altres estructures corporals. Així, formen la carcassa de totes les cèl·lules, si fa no fa com les bigues i les rajoles constitueixen l’estructura d’una casa. Podem dir, doncs, que entre les seues funcions destaquen: formar la massa muscular, intervindre en la defensa del nostre cos o transportar substàncies a la sang. Les proteïnes abunden als aliments d’origen animal (carn i peix), als ous, a la llet i els seus derivats, a gairebé totes les llavors i als aliments que se n’obtenen d’elles, com el pa, la pasta...

http://www.buzzpost.net/es/es/wp-content/uploads/2017/04/proteinas.gif    

    Les vitamines i els minerals o sals minerals són necessaris per a assimilar els altres aliments. A més, intervenen en nombrosos processos necessaris per al nostre cos, com per exemple el funcionament del sistema nerviós. Les vitamines són aquelles substàncies que el cos necessita per a poder funcionar correctament. Les fruites, les verdures i les hortalisses fresques contenen minerals i vitamines. 


    Alguns dels minerals més importants que necessita el nostre cos són: el calci i el ferro. El calciferro és molt important per a formar l’esquelet i les dents. Té la seua feina principal en la contracció dels músculs i el batec del cor. El és necessari perquè la sang porte l’oxigen a totes es cèl·lules, és a dir, ajuda a no tenir anèmia. És el mineral que fa el color vermell de la sang sana. 

    Les vitamines A, B i C són imprescindibles perquè funcione el nostre cos. Lavitamina A va molt bé per a la vista, la pell, el creixement i la reproducció. Les vitamines B són necessàries per al creixement i la pell. Aquestes vitamines fan que els hidrats de carboni i les proteïnes s’aprofiten al màxim. La vitamina C la fem servir per formar les nostres defenses internes. És important també per a la pell, els ossos i les dentes. 

https://www.hsnstore.com/blog/wp-content/uploads/2013/07/tabla-resumen-vitaminas.jpg

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.